Σύλλογος Κουρουνιωτών - Εγρηγοριανών Χίου

Ειδήσεις-ΔραστηριότητεςΓενική Συνέλευση της 2/4/2006

κάνει περήφανους για την καταγωγή τους.

Ας υποθέσουμε πως οι επιλογές μας, ως προς τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε, είναι λανθασμένες. Πως είναι εκτός εποχής, είναι παρωχημένες. Η μη συμμετοχή σας σ' αυτές, όπως είχα απ' αυτή τη θέση τονίσει και άλλοτε, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταθέσετε αυτή σας την αντίθεση. Η αποχή αποκαρδιώνει τους διοργανωτές, ενώ αντίθετα η αθρόα συμμετοχή είναι εκείνη που δίνει δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουν. Τα όργανα τού Συλλόγου όχι μόνο είναι ανοιχτά στα μέλη του αλλά επιδιώκουν τη συμμετοχή τους. Η ενεργός συμμετοχή σας, οι νέες ιδέες, που ενδεχομένως μάς υποδείξετε, μπορούν να δώσουν άλλη προοπτική και άλλο όραμα στις εκδηλώσεις μας.

Υπάρχει και άλλος τρόπος να καταθέσετε τις ενστάσεις σας, τις διαφωνίες σας στα πεπραγμένα τού συμβουλίου. Η παρουσία σας στις γενικές συνελεύσεις. Εδώ είναι ο κατάλληλος τόπος και ο πλέον νόμιμος τρόπος για να κοινοποιήσετε την αντίθεσή σας. Η επισήμανση του λάθους, ο καλοπροαίρετος διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων είναι βέβαιο, πως είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για την επιτυχία. Η αποχή και η αδιαφορία δεν βοηθά σίγουρα κανέναν.

Μια άλλη σκέψη που ιδιαίτερα με προβλημάτισε είναι η γενικότερη παρουσία τού Συλλόγου και ο ρόλος που διαδραματίζει στο σημερινό κοινωνικό ιστό τής μεγαλούπολης που ζούμε. Είναι αναγκαία η ύπαρξή του ή όλοι εμείς που τον στηρίζουμε είμαστε αιθεροβάμονες, ρομαντικοί που επιδιώκουμε να αναβιώσουμε κάτι που από καιρό έχει πεθάνει και απλά εμείς δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει; Η σκέψη αυτή, προσωπικά με τρομάζει. Σε μια εποχή που η παγκοσμιοποίηση απειλεί να εξαφανίσει πολιτισμούς αιώνων σύλλογοι, όπως ο δικός μας, αποτελούν φωτεινές ελπίδες, μικρές αντιστάσεις στο επερχόμενο σκοτάδι τής πνευματικής μονομέρειας. Και αλίμονο σ΄ εκείνους που δεν το κατανοούν. Είναι καταδικασμένοι να αφομοιωθούν από ένα απρόσωπο και σκληρό σύστημα που το επιβάλλουν οικονομικά κέντρα τού εξωτερικού.

Το θέμα όμως, είναι ανεξάντλητο και δεν μπορούμε να το καλύψουμε στα περιορισμένα χρονικά όρια μιας Γενικής Συνελεύσεως. Το ανέφερα μόνο για να προβληματιστούμε.

Καταθέτω αυτά τα παράπονα σε ανθρώπους που η συμμετοχή τους είναι δεδομένη και η στήριξη που παρέχουν στο Σύλλογο διαρκής και αδιάλειπτη. Λυπάμαι που δεν είναι εδώ μαζί μας εκείνοι οι συγχωριανοί μας που θα 'πρεπε να τ' ακούσουν και να προβληματιστούν.

Είχαμε καθιερώσει από πέρσι την ημέρα τής Γενικής Συνέλευσης τού Συλλόγου και πριν απ' αυτήν να πραγματοποιούμε ένα μνημόσυνο στην εκκλησία τών Αγίων Αναργύρων στη μνήμη τών συγχωριανών μας που έφυγαν από κοντά μας. Πιστεύουμε όμως πως μια τέτοια εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν μόνο δέκα δεκαπέντε συγχωριανοί μας είναι προσβολή και όχι τιμή στη μνήμη τους. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να μην πραγματοποιήσουμε φέτος το μνημόσυνο αυτό.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στις εκδηλώσεις που έγιναν την περίοδο αυτή, οι οποίες επιγραμματικά είναι:

  • Οι καθιερωμένοι κοινοί εκκλησιασμοί στις γιορτές τών πολιούχων τών χωριών μας.
  • Στις 27 Μαΐου αντιπροσωπεία μελών τού Συλλόγου παρακολούθησε στο θέατρο τέχνης την παράσταση "Αγγέλα" τού Γ. Σεβαστίκογλου, που ανέβασε το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Χίο.
  • Στις 29 Μαΐου εκδρομή στο ζωολογικό κήπο στα Σπάτα Αττικής.
  • Στις αρχές Δεκεμβρίου κυκλοφόρησε το ημερολόγιο τού 2006 με θέμα "Το ταξίδι τού κρασιού μέσα στο χρόνο"
  • Στις 11 Δεκεμβρίου 2005 έγινε στην αίθουσα τού Συλλόγου η παιδική γιορτή για τα παιδιά τών μελών και τών συγχωριανών μας.
Ειδήσεις-Δραστηριότητες

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios