Ειδήσεις-Δραστηριότητες

Ο πρόεδρος τού Συλλόγου τής Αττικής στη Νέα Υόρκη

θα πάψουν να τον αγαπούν.

Στόχος μας είναι να τούς γνωρίσουμε την Ελληνική ιστορία, να τα κάνουμε υπερήφανα για τον τόπο καταγωγής τους. Να τούς μάθουμε, ως μητρική, την Ελληνική γλώσσα, την, κατά πολλούς, πιο πλούσια και πιο όμορφη γλώσσα τού κόσμου. Και τότε είναι βέβαιο ότι θα αποκτήσουν και Ελληνική συνείδηση. Αν το πετύχουμε αυτό η αγάπη τους για τη μακρινή τους πατρίδα είναι δεδομένη και διαχρονική.

Γνωρίζω ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο στο περιβάλλον που ζείτε. Και γίνεται ακόμη δυσκολότερο όταν ο ένας από τούς δύο γονείς δεν είναι Έλληνας. Αξίζει, όμως, παρά τις δυσκολίες, να προσπαθήσετε. Είναι το σπουδαιότερο εφόδιο που μπορείτε να προσφέρετε στα παιδιά σας. Γνωρίζω, επίσης, ότι σ' αυτή την κατεύθυνση εργάζονται οι ελληνικές κοινότητες και οι εκκλησίες τους. Όπως γνωρίζω ότι ο εδώ σύλλογός μας πραγματοποιεί πλήθος εκδηλώσεων οι οποίες σκοπό έχουν να διαφυλάξουν και να προβάλουν τα ήθη και τα έθιμα τών χωριών μας και να δίνουν συχνά τη δυνατότητα επικοινωνίας τών εδώ συγχωριανών μας.

Συγχωρέστε μου αυτές τις παραινέσεις που βγήκαν από την καρδιά μου. Αλλά βλέποντάς σας εδώ, όλους εσάς αυτό το ζωντανό και δυναμικό τμήμα τής μεγάλης μας οικογένειας, σκέφτηκα πόσο πολύ λείπετε από τον τόπο μας. Και σκέφτηκα ακόμη πόσο σημαντικό είναι να μη χαθούν για τα χωριά μας, τα παιδιά σας, οι Κουρουνιώτες και Εγρηγοριανοί τής δεύτερης γενιάς, που προοδεύουν στις επιστήμες, στα γράμματα και στις επιχειρήσεις.

Θεωρώ ευτυχή συγκυρία το γεγονός ότι το ταξίδι μου αυτό συνέπεσε με την ομόφωνη απόφαση τού Δ.Σ. τού Συλλόγου τής Αττικής να βραβεύσει το δόκτορα Κώστα Δ. Μιχαλάκη για τη για την ανεκτίμητη προσφορά του στο χώρο τών γραμμάτων και τού πνεύματος. Μια προσφορά που ξεπέρασε τα όρια τού νησιού μας και τής Ελλάδας ακόμη. Τα Ελληνόπουλα της ομογένειας είχαν την  τύχη  να  δρέψουν  τούς  καρπούς  τής  ώριμης   πνευματικής  του

περιόδου.

Θεωρώ εξαιρετική τύχη και μοναδική τιμή για μένα να επιδίδω αυτό τον τιμητικό έπαινο, εκπροσωπώντας τούς Κουρουνιώτες και Εγρηγοριανούς, σ' ένα άνθρωπο τού πνεύματος, η προσφορά τού οποίου στα γράμματα είναι ανεκτίμητη. Ευχή μας είναι να τον έχει ο Θεός καλά για να προσφέρει όσο γίνεται περισσότερα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα νέα από την Ελλάδα και ιδιαίτερα από τα χωριά μας και έκλεισε με την επίδοση τών δώρων τού Συλλόγου τής Αττικής στο Σύλλογο τής Νέας Υόρκης ως εξής:

Τελειώνοντας, κύριε πρόεδρε, μαζί με τις θερμές μου ευχαριστίες για την εξαιρετική τιμή που μού κάνατε να με καλέσετε, δεχθείτε σάς παρακαλώ ως ελάχιστο δείγμα της αγάπης μας και ως ανάμνηση τής εδώ επισκέψεώς μου δύο εικόνες τής Μεταμορφώσεως τού Σωτήρος και τού Αγίου Ιωάννου τού Θεολόγου, προσφορά τών Κουρουνιωτών και Εγρηγοριανών τής Αττικής στα αδέλφια τους τής Νέας Υόρκης.

Σας ευχαριστώ πολύ όλους και σάς εύχομαι υγεία και κάθε ατομική, οικογενειακή και συλλογική ευημερία.

Συγκίνηση προκάλεσε η επίδοση τής τιμητικής πλακέτας στο Δρ Μιχαλάκη από τον πρόεδρο τού Συλλόγου τής Αττικής. Συγκίνηση που καλύφθηκε από παρατεταμένο χειροκρότημα.

Εμφανώς συγκινημένος ο Δρ Μιχαλάκης, απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους επεσήμανε την ανάγκη να συνεχίσουμε να διδάσκουμε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας "τις αξίες και τα ήθη και έθιμα τού τόπου μας, που όπου και να πήγαν οι χωριανοί μας τα πήραν μαζί τους".

Για την προσφορά τού Έλληνα εκπαιδευτικού και ιδιαίτερα τού Δρ Μιχαλάκη στούς Ελληνοαμερικανούς, μίλησε ο πατέρας Γεώργιος Σταυρόπουλος.

Ο κ. Στέλιος Μιχαλάκης, στη συνέχεια πρόσφερε την εικόνα τού Αγίου Ιωάννου, που παρέλαβε η κ. Αμέλ Κεφάλα και τής Μεταμορφώσεως   τού   Σωτήρος   παρέλαβε   η   κ.   Στέλλα   Σ.


© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios