Σύλλογος Κουρουνιωτών - Εγρηγοριανών Χίου

Συλλογικές Μνήμες: Πρόδρομο Σωματείο - Αδελφότης των εν Αττική Κουρουνιωτών 'Ο Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος'

Μέρος Πρώτο

τους συγχωριανούς, καθώς επίσης πρός άπαντας, Χίους και μη, όσοι δια της ευγενούς διαθέσεως και προθυμίας των ανεδείχθησαν κύριοι συντελεσταί ενός τόσον ευάρεστου έργου.

Είναι καθήκον μας επιτακτικόν να απευθύνομεν τας πλέον θερμάς ευχαριστίας προς τους εν Ηνωμέναις Πολιτείαις Αμερικής συγχωριανούς μας.

... Σας ευχαριστούμε όλους, όσοι εσπεύσατε, μέτοχοι της χαράς μας να λαμπρύνετε δια της παρουσίας σας την τελετήν των εγκαινίων και να ενώσετε τας ευχαριστίας και τας ευχάς με τας ειδικάς μας προς τον Πανάγαθον Θεόν, διότι μας ηξίωσεν μίαν τοιαύτην χαράν."

Με την τελετή των εγκαινίων ολοκληρώθηκε η μεγάλη αποστολή. Παράλληλα όμως με το κύριο έργο, το Δ.Σ. της αδελφότητας οργάνωσε και πραγματοποίησε ψυχαγωγικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως χοροεσπερίδες, εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους και συνεκκλησιασμούς στίς 8 Μαίου, 6 Αυγούστου και 26 Σεπτεμβρίου στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Ετσι έβαλε τις βάσεις πάνω στίς οποίες στηρίχθηκαν και τα επόμενα συμβούλια για να διατηρήσουν τη φωτεινή πορεία του Συλλόγου μέχρι σήμερα.

Σήμερα, κάνοντας την αποτίμηση του έργου που πρόσφερε στην κοινότητα και τα μέλη της το πρώτο εκείνο Δ.Σ., θα πρέπει να ομολογήσουμε ό,τι ήταν μοναδικό και ανεπανάληπτο. Για να καταδείξουμε τη σπουδαιότητα του έργου που άφησαν πίσω τους θα πρέπει να σταθούμε σε δύο σημεία:

Πρώτον, ό,τι ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας ένα έργο προϋπολογισμού 2.000.000 δραχμών ξεκινώντας απο μηδενική οικονομική βάση (ταμείο χωρίς ούτε μία δραχμή!). Στηρίχθηκε μόνο στο θρησκευτικό ζήλο, την πίστη και την ευσέβεια των συγχωριανών μας και κατάφερε να καλύψει τον προυπολογισμό αυτό και να τον υπερβεί.

Δεύτερον, ό,τι στο σύνολό τους τα μέλη του  Δ.Σ.  ήταν  άπειρα απο συλλογικές διαδικασίες και κανόνες. Ανέλαβαν όμως τη δοικητική ευθύνη της αδελφότητας και παρά τίς ατυπίες, που είναι φυσικό να συμβαίνουν σε ένα άπειρο Δ.Σ. στα διαδικαστικά θέματα, δεν έχασαν την ουσία και έφτασαν στον τελικό τους σκοπό.

Σίγουρα στα 5 χρόνια της θητείας του Δ.Σ. υπήρξαν εντάσεις, αντιθέσεις, προστριβές, ακόμα και παραλήψεις. Αυτά εξάλλου συμβαίνουν σε κάθε υγιή και ελεύθερο οργανισμό που έχει δράση. Η αγάπη όμως, η ανιδιοτέλεια και ο αλληλοσεβασμός των μελών του ήταν τα στοιχεία εκείνα που συνέθεσαν την εικόνα ενός δραστήριου, ζωντανού, εύρωστου και ικανού συμβουλίου, που παρά την απειρία του, κατάφερε, παράλληλα με τίς άλλες δραστηριότητες του, να προγραμματίσει, να εκτελέσει και εν τέλει να ολοκληρώσει ένα έργο που ακόμα και σήμερα φαντάζει παράτολμο.

Η σύντομη αυτή αναδρομή στο έργο και την πορεία της Αδελφότητας, είναι ένα μικρό μόνο δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς του προέδρου και των μελώv του Δ.Σ. στην κοινότητα και τους συγχωριανούς μας της Αττικής.

Μέρος 1ο Σελίδα: 1 2 3

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios