Σύλλογος Κουρουνιωτών - Εγρηγοριανών Χίου

Συλλογικές Μνήμες: Η δημιουργία του νέου Συλλόγου

Μέρος Δεύτερο

Πρόεδρος Δημήτριος Ι. Καρούσης
Αντιπρόεδρος Μιχαήλ Π. Μοσχούρης
Γεν. Γραμματέας Ιωάννης Ισ. Σαραντινός
Ταμίας Δημήτριος Σ. Κυριακάκης
Ειδ. Γραμματέας Βίκτωρ Ι. Μίχαλος
Μέλη Γεώργιος Χ. Τακτικός, Ιωάννης Ν. Σιταράς, Θεόδωρος Μ. Τακτικός και Ιωάννης Μ. Κοτσατος

Για δε την Εξελεγκτική επιτροπή εξελέγησαν τακτικά μέλη οι: Νικόλαος Φ. Βουρνούς, Βασίλειος Σ. Κατσαρός και αναπληρωματικό μέλος ο Βασίλειος Σ. Ποδιάς.

Το όπλο που διαθέτει αυτό το Δ.Σ. είναι ο ενθουσιασμός των μελών του και η διάθεσή τους να προσφέρουν πραγματικά. Λείπει όμως η πείρα και τα οικονομικά μέσα. ΄Εδρα του ο Σύλλογος έχει το μικρό χώρο του καφενείου του προέδρου στην οδό Πραξιτέλους 7 στον 1ο όροφο. Στη θητεία του τό Δ.Σ. πραγματοποίησε 4 εκδρομές, 3 χοροεσπερίδες, εξέδοσε 2 ημερολόγια με θέματα από τα χωριά μας και βοήθησε οικονομικά αναξιοπαθούντες συγχωριανούς μας, στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων του φυσικά. Παράλληλα με τις ψυχαγωγικού περιεχομένου εκδηλώσεις ο Συλλόγος είχε επαφές με την κοινότητα και τους Συλλόγους των γύρω χωριών. Επαφές που είχαν σκοπό να προωθήσουν λύσεις στα προβλήματα των χωριών μας μέσα από επαφές με πολιτειακούς παράγοντες. Στις αποφάσεις του Δ.Σ. συγκαταλέγεται και εκείνη του συνεκκλησιασμού των μελών και των  φίλων του Συλλόγου κατά τις εορτές του Αγίου Ιωάννου και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Σταθμός  πιστεύουμε στη θητεία αυτού του Δ.Σ. ήταν η απόφαση

που πήρε στη συνεδρίαση της 28 Ιουλίου 1976 (Πρακτικό υπ. αρ. 3) να εκδόσει έντυπο, που θα αποτελούσε τη φωνή του Συλλόγου προς τα μέλη και εν γένει προς όλους τους Κουρουνιώτες και Εγρηγοριανούς ανά την υφήλιο. Ετσι η έκδοση του περιοδικού με την ονομασία "ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ" είναι το πρώτο έντυπο που κυκλοφορεί ο Σύλλογός μας. Tο περιοδικό εκείνο κυκλοφόρησε μόνο δύο τεύχη αφού για οικονομικούς λόγους σταμάτησε την κυκλοφορία του. Για την ιστορία αναφέρουμε τα ονόματα όσων συμμετείχαν στη συντακτική επιτροπή: Πέτρος Ι. Μοσχούρης, ο αείμνηστος Βασίλης Κ. Βουρνούς, Γιάννης Ν. Ζαννής, Γιώργης Β. Κεφάλας, Σωτήρης Δ. Λιάπης και Στέλιος Μ. Μοσχούρης. Την εκτύπωση είχε επιμεληθεί το μέλος του Δ.Σ. κ. Ιωάννης Μ. Κοτσάτος. Φυσικά η μορφή εκείνης της έκδοσης δεν έχει καμιά σχέση με την αισθητικά άψογη σημερινή. Τα περισσότερα τεχνικά προβλήματα   επιλύοντο με αυτοσχεδιασμούς και εκ των ενόντων λόγω ελλείψεως χρημάτων. Παρά ταύτα και παρά το γεγονός οτι όλοι οι συντελεστές ήταν άπειρα παιδιά 16 εως 20 χρονών, οι κριτικές που αποσπάσανε ήταν κολακευτικές και σίγουρα η έντυπη φωνή τού Συλλόγου μας θα είχε σήμερα άλλη δύναμη αν συνεχιζόταν εκείνη η έκδοση.

Στην πρώτη καταστατική Γ.Σ., που γίνεται την Κυριακή 8/5/77, γίνονται συμπληρωματικές εκλογές για τή συμπλήρωση τριών θέσεων στο Δ.Σ. λόγω παραιτήσεως των Β. Μίχαλου, Γ. Χ . Τακτικού και Θ. Μ. Τακτικού. Στις κενές θέσεις εκλέγονται οι Γ. Β. Κεφάλας, Πετ. Ι. Μοσχούρης και Ι. Μ. Τακτικός. Στο δεύτερο χρόνο της θητείας του το Δ.Σ. προσπαθεί να οργανώσει στοιχειωδώς τουλάχιστον τη Γραμματεία του. Συμπληρώνεται και ενημερώνεται το μητρώο μελών, τηρούνται πρακτικά συνδριάσεων Δ.Σ. και Γ.Σ., ανοίγεται βιβλίο πρωτοκόλλου και ταμείου.    Αυτά     ήταν    η    αρχή     της    συγκρότησης    της

Μέρος 2ο Σελίδα: 1 2 3

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios