Σύλλογος Κουρουνιωτών - Εγρηγοριανών Χίου

Συλλογικές Μνήμες: Πρωτοποριακή πολιτιστική παρουσία της νεολαίας

Μέρος Τέταρτο

σκηνοθεσία τής Αντιπροέδρου τού Συλλόγου κας Μαίρης Βορριά, σκηνικά τού φίλου τού Συλλόγου μας κ. Βαγγέλη Καρκάνη πήραν μέρος οι: Γιάννης Ζαννής, Σιδερής Κατσαρός, Πόπη Βορριά, Γιάννης Κατσαρός, Θανάσης Καρυάμης, η μικρή Γιάννα Ισ. Βορριά και ο Πέτρος Μοσχούρης. Η επιτυχία εκείνης τής παράστασης έδωσε δύναμη και κουράγιο στούς συντελεστές της να επιχειρήσουν και νέο τόλμημα, αυτή τη φορά μεγαλύτερο. Συγκεκριμένα τον ίδιο χρόνο, το 1983, το Πάσχα συμπίπτει με τη γιορτή τού Αγίου Ιωάννου τού Θεολόγου, στις 8 Μαΐου. Ετσι ο Σύλλογος σε συνεργασία με το κοινοτικό συμβούλιο και την εκκλησιαστική επιτροπή τού Αγίου Ιωάννου αποφασίζει να οργανώσει εκδρομή στα χωριά μας και να πραγματοποιήσει μιά σειρά εκδηλώσεων με την ευκαιρία αυτή.

Στις εκδηλώσεις αυτές εντάσσονται, το κοινό τραπέζι, που έγινε την ημέρα τού Πάσχα με κατσικοπίλαφο και σουβλιστά αρνιά και στη συνέχεια κοινό γλέντι στον αυλόγυρο τού Αι Γιάννη, όπου συμμετείχαν Κουρουνιώτες, Εγρηγοριανοί και πολλοί κάτοικοι τών γύρω χωριών. Την επομένη, Δευτέρα τού Πάσχα, η θεατρική ομάδα τού Συλλόγου παρουσίασε στην αυλή τού Δημοτικού Σχολείου τού Εγρηγόρου το θεατρικό έργο τών Καμπάνη-Μακρίδη "Ανθρωποι και ανθρωπάκια", βασισμένο στο κλασσικό ομώνυμο έργο τού Νίκου Τσιφόρου. Για την ιστορία αναφέρουμε τούς συντελεστές τής παράστασης, που ήταν: Σκηνοθεσία: Μαίρη Βορριά, Σκηνικά: Βαγγέλης Καρκάνης, φωτισμοί: Φώτης Ευαγγελόπουλος και έπαιξαν οι: Γιάννης Ζαννής, Σιδερής Κατσαρός, Αννα Καρυάμη, Πόπη Βορριά, Χρήστος Θεολόγος, Κελίνα Κουστουλίδου, Φωφώ Μαυρουκάκη, Ανθή Ζαννή, Θανάσης Καρυάμης, Πέτρος Αντωνίου, Γιάννης Κατσαρός, Νίκη Μιχαλάκη και ο Πέτρος Μοσχούρης. Να σημειωθεί ότι η παράσταση έγινε κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες (φυσούσε δυνατά   και   είχε     τσουχτερό   κρύο).   Παρ'   όλα   αυτά    την

παρακολούθησαν πάνω από 200 θεατές, ανάμεσά τους και ο τότε Δήμαρχος Χίου κ. Μπουμπάρης, και κανείς δεν έφυγε, ακόμη και όταν άρχισε να ψιλοβρέχει στην τελευταία πράξη και για λίγο έσβησαν οι προβολείς τής σκηνής.

Η επιτυχία αυτής τής παράστασης ήταν τέτοια, που αμέσως σχεδόν η θεατρική ομάδα δέχτηκε προσκλήσεις να την ανεβάσει για λογαριασμό και άλλων φορέων. Συγκεκριμένα ο Δήμος Χίου δια τού Δημάρχου υπέβαλε επίσημη πρόταση να παρουσιαστεί το έργο το καλοκαίρι τού 83 στή Χίο, στο πλαίσιο τών πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα παραγματοποιούσε ο Δήμος εκείνο το καλοκαίρι. Ο Σύλλογος Κουρουνιωτών Εγρηγοριανών Νέας Υόρκης συζητούσε επίσης την πρόσκληση τής θεατρικής ομάδας στην Αμερική με σκοπό να ανεβάσει την παράσταση στην Νέα Υόρκη. Διάφορες τεχνικές δυσκολίες δυστυχώς δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθούν αυτές οι παραστάσεις. Η επιθυμία, όμως, πολλών συγχωριανών μας τής Αττικής και αρκετών φίλων τού Συλλόγου μας, όσο τής Αττικής, όσο και τής Χίου που δεν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παράσταση στη Χίο, ανάγκασαν τα παιδιά τής θεατρικής ομάδας να ανεβάσουν την παράσταση στην Αθήνα, στις 27 Νοεμβρίου 1983, στο θέατρο "ΡΙΑΛΤΟ" τής οδού Κυψέλης. Οι κριτικές που απέσπασε η θεατρική μας ομάδα και γι' αυτή την παράσταση ήταν ανάλογες με εκείνες τής Χίου.

Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτή την περίοδο, θά πρέπει να αναφέρουμε τις αυτοσχέδιες χορωδίες που οργανώθηκαν με νέες και νέους τού Συλλόγου. Οι χορωδίες αυτές, ανήμερα την πρωτοχρονιά, τραγούδησαν τα παραδοσιακά κάλαντα στα σπίτια τών συγχωριανών μας τής Αττικής. Τέλος, πραγματοποιήθηκε μια ακόμη πρωτοχρονιάτικη παιδική γιορτή και το κόψιμο τής πίττας για το 1984.

Με  τις  πολυποίκιλες   και   πολυεπίπεδες   δραστηριότητες  που

Μέρος 4ο Σελίδα: 1 2 3 4 5

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios