Σύλλογος Κουρουνιωτών - Εγρηγοριανών Χίου

Συλλογικές Μνήμες: Πολιτιστικής δραστηριότητας συνέχεια - Ευπιστίας τίμημα: διοικητική κρίση

Μέρος Πέμπτο

Κανένας δεν πίστευε πώς η θαυμαστή πορεία αυτού τού συμβουλίου θα κατέληγε σε διοικητική κρίση που θα κλυδώνιζε σοβαρά την πορεία τού Συλλόγου και θα έβαζε σε κίνδυνο την ενότητα και την ύπαρξή του. Μια κρίση που οφείλεται σε πράξεις και παραλήψεις τού προεδρείου του. Δεν είναι στις προθέσεις μας να καταλογίσουμε ευθύνες σε πρόσωπα. Οι "παροικούντες την Ιερουσαλήμ" τα γνωρίζουν εξ' άλλου. Είναι τόσο νωπή η ιστορία που η αναφορά σε πρόσωπα και ο καταμερισμός ευθυνών μόνο κακό μπορεί να κάνει στο Σύλλογο. Πιστεύουμε πώς όλα τα μέλη τού συμβουλίου άλλος λίγο άλλος πολύ έχουν ένα μερίδιο ευθύνης. Οπως επίσης πιστεύουμε πως κανένας ή σχεδόν κανένας δεν έκανε κάτι με πρόθεση να βλάψει το Σύλλογο. εξαίρεση που τον επιβεβαιώνει. Κι αν ήταν να πληρώσουμε, όχι μια μα πολλές φορές, το τίμημα τής κρίσης για να μή χάσουμε αυτή την πίστη μας στο "λόγο" και στο "πρόσωπο", που κληρονομήσαμε απ' τούς παππούδες μας και που χαρακτηρίζει τη φυλή μας, θα το κάναμε ευχαρίστως.

Ας αφήσουμε λοιπόν τούς ιστοριοδίφες τού μέλλοντος ν' ανασκαλίσουν τα προσωπικά αρχεία τών συντελεστών εκείνης τής εποχής -και είμαστε σίγουροι πως υπάρχουν τέτοια- να τα διασταυρώσουν, και να καταγράψουν την ιστορία ως έχει, και εμείς να ψάξουμε τα αίτια αυτής τής κρίσης.

Η τυφλή εμπιστοσύνη στη σχέση καταγωγής, στις παιδικές φιλίες και στη πολύχρονη γνωριμία, φαντάζουν, μετά τα γεγονότα αυτά, παιδική αφέλεια. Ο "λόγος" και το "πρόσωπο" ήταν και είναι ισχυρά συμβόλαια τιμής στον τόπο μας. Η πίστη σ' αυτά, είναι χαρακτηριστικό τών συγχωριανών μας. Αν υπήρχε μεμονωμένη παράβαση αυτού τού γενικού κανόνα, είναι η εξαίρεση που τον επιβεβαιώνει. Κι αν ήταν να πληρώσουμε, όχι μια μα πολλές φορές, το τίμημα τής κρίσης για να μή χάσουμε αυτή την πίστη μας στο "λόγο"   και   στο   "πρόσωπο",   που  κληρονομήσαμε   απ'   τούς

παππούδες μας και που χαρακτηρίζει τη φυλή μας, θα το κάναμε ευχαρίστως.

Το τίμημα αυτής τής παιδικής ευπιστίας σε πρώτη εκτίμηση, φαντάζει σημαντικό. Αν όμως δούμε διαχρονικά και σφαιρικά τα πράγματα, θα διαπιστώσουμε ότι μάλλον κερδισμένος βγήκε απ' αυτή την κρίση ο Σύλλογος. Κατ' αρχήν γιατί απομακρύνθηκαν δια παντός όλοι εκείνοι, που ευκαιριακά και καιροσκοπικά βρέθηκαν κοντά του και κατά δεύτερο λόγο γιατί κατόρθωσε να αναδείξει εκείνους που πραγματικά πιστεύουν στους σκοπούς και τα ιδανικά του. Αναφερόμαστε σ' εκείνους που είχαν λόγους να εκμεταλλευτούν τα γεγονότα τής εποχής εκείνης για προσωπική δικαίωση και προβολή οδηγώντας το Σύλλογο σε περιπέτειες και όμως δεν το έκαναν. Αντίθετα στάθηκαν πάνω από μικρόψυχες προσωπικές φιλοδοξίες και στήριξαν το Σύλλογο στη δυσκολότερη καμπή τής ιστορίας του, με το κύρος, τη θέση και την προσωπικότητά τους, αποδεικνύοντας έτσι το ανιδιοτελές ενδιαφέρον τους για τούς σκοπούς του.

Μέρος 5ο Σελίδα: 1 2 3 4

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios