Σύλλογος Κουρουνιωτών - Εγρηγοριανών Χίου

Συλλογικές Μνήμες: Αποκορύφωση παραγωγικής δραστηριότητας - Αγορά ιδιόκτητης αίθουσας

Μέρος έκτο

Ποταμίτη. Τους ρόλους ερμήνευσαν οι Γιάννα Βορριά, Δημήτρης Ζωγράφος, Νίκη Ζωγράφου, Σόφη Καρούση, Σταμάτης Δ. Κυριακάκης, Μαρία Στ. Μιχαλάκη, Στέλλα Ξανθουδάκη, Πέτρος Παρέλης, Γιώργος Πιτσινής,΄Ακης Σοϊλές και Βαγγέλης Γ. Σπανός. Τα σκηνικά έκανε ο Παναγιώτης Ι. Μοσχούρης, τα κοστούμια η έφορος νεολαίας Ανθή Ζαννή με την κα Βασιλική Μ. Μοσχούρη, τη μουσική επιμέλεια και τη σκηνοθεσία είχε ο Πέτρος Ι Μοσχούρης.

Οι παραστάσεις αυτές δε φιλοδοξούν να δρέψουν δάφνες επαγγελματικών. Δεν ήταν άλλωστε αυτός ο στόχος τους. Σκοπό είχαν να δώσουν τη δυνατότητα στα νέα παιδιά να γνωριστούν καλλίτερα μέσα από την κοινή προσπάθεια, να διοχετεύσουν την δημιουργική φαντασία τους και τον νεανικό ενθουσιασμό τους, να ενώσουν τις αγωνίες και τον προβληματισμό τους. Κι αυτό το στόχο τον πέτυχαν με το παραπάνω.

Το συμβούλιο αυτό είχε την τύχη επί τών ημερών του να πραγματοποιηθεί ένα όνειρο που γεννήθηκε με την ίδρυση τού Συλλόγου. Το όνειρο τής απόκτησης ιδιόκτητης στέγης. Για να φτάσει σ' αυτό το στόχο χρειάστηκαν οι συντονισμένες προσπάθειες τόσο τών μελών τού Δ.Σ., όσο και τών μελών τής Επιτροπής Αγοράς, μέλη τής οποίας ήταν οι Δημήτρης Κ. Βλάχος, Φίλιππος Μίχαλος και Στέλιος Μιχαλάκης. Χρειάστηκε η αφιλοκερδής προσφορά τών τεχνικών και νομικών γνώσεων τών συγχωριανών μας πολιτικών μηχανικών και δικηγόρων. Χρειάστηκε η οικονομική στήριξη τών μελών μας και τέλος χρειάστηκε η αγάπη όλων μας κι η προσφορά απ' το περίσσευμα της για τον κοινό σκοπό. Για το δικό μας σπίτι στο κέντρο τής Αθήνας.

Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 1987, στα γραφεία τής συμβολαιογράφου Αθηνάς Κυριακάκη το όνειρο μιας γενιάς γίνεται πραγματικότητα. Υπογράφονται τα συμβόλαια για την αγορά τεσσάρων γραφείων,  στον  4ο  όροφο  τού  επί  τής  οδού

Πειραιώς 43 μεγάρου, συνολικού εμβαδού 100 τετραγωνικών μέτρων και αξίας δύο εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων (2.500.000) δραχμών. Κλείνει έτσι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία τού Συλλόγου μας. Προσπάθειες, κόποι, αγωνίες τόσων και τόσων μελών δικαιώθηκαν.

Πετύχαμε ότι δεν είχαν πετύχει -και πολλοί ακόμη δεν το έχουν πετύχει- Σύλλογοι μεγαλυτέρων και πλουσιότερων χωριών.

Η αποτίμηση τού έργου τού Δ.Σ. αυτής τής περιόδου μόνο θετικά στοιχεία έχει να καταγράψει.Τα μέλη τού Δ.Σ. ανέλαβαν τη διοίκηση τού Συλλόγου σε μια δύσκολη περίοδο. Σύντομα κατόρθωσαν να ξεπεράσουν τις αδυναμίες τού παρελθόντος και να στοχεύσουν σ' ένα μεγαλεπήβολο έργο. Την αγορά τής αίθουσας τού Συλλόγου, το οποίο κατόρθωσαν να υλοποιήσουν. Ταυτόχρονα συνέχισε και εντατικοποίησε τις άλλες δραστηριότητες του, ιδιαίτερα ότι αφορά τα πολιτιστικά δρώμενα τού Συλλόγου. Ενεργοποίησε την πολιτιστική ομάδα φέρνοντας καινούργια μέλη κοντά της και αξιοποίησε την εμπειρία τών παλαιών. Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η περίοδος αυτή, ήταν από τις πλέον γόνιμες τού Συλλόγου.

Μέρος 6ο Σελίδα: 1 2 3

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios