Σύλλογος Κουρουνιωτών - Εγρηγοριανών Χίου

Συλλογικές Μνήμες: Αναβάθμιση τού πολιτιστικού τμήματος-Διαμόρφωση τής αίθουσας

Μέρος έβδομο

προσπάθεια με στόχο την αναβάθμισή του. Κατ' αρχήν συγκροτείται τμήμα παραδοσιακού χορού, όπου οι νέοι και οι νέες τού Συλλόγου μας έχουν την ευκαιρία να μάθουν τούς παραδοσιακούς χορούς τού τόπου μας και όχι μόνο. Την καθοδήγηση και την ευθύνη τής όλης προσπάθειας έχει ο συμπατριώτης μας χοροδιδάσκαλος και καλός φίλος τού Συλλόγου μας κ. Χρήστος Θεολόγος.Το χορευτικό τμήμα τού Συλλόγου, μετά από σκληρή και επίπονη δουλειά, κατόρθωσε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να πραγματοποιήσει αρκετές επιτυχημένες εμφανίσεις και να αποσπάσει πολλά και κολακευτικά σχόλια. Αναγνώριση αυτής τής προσπάθειας είναι οι αλλεπάλληλες προσκλήσεις που δέχεται για να εμφανισθεί σε διάφορες εκδηλώσεις άλλων φορέων. Ενδεικτικά αναφέρουμε την παρουσία του -εκτός από τις εκδηλώσεις τού Συλλόγου μας- στις "Χιώτικες βραδιές", στο Ξενοδοχείο Χανδρή, στο χορό τών Εγνουσιωτών, στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, στο χορό τής Ομοσπονδίας κ.α. Για τις πολλαπλές προσφορές τού κ. Θεολόγου στο Σύλλόγο μας, το Δ.Σ. τού Συλλόγου αποφάσισε να εισηγηθεί στα μέλη τής Γενικής Συνελεύσεως να τον ανακυρήξουν επίτιμο μέλος τού Συλλόγου μας. Πρόταση που έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

Παράλληλα με το τμήμα παραδοσιακού χορού, γίνεται προσπάθεια για την καταγραφή τών παραδοσιακών τραγουδιών τού τόπου μας και την ταυτόχρονη δημιουργία χορωδιακής ομάδας από νέους τού Συλλόγου μας. Δυστυχώς αυτή η προσπάθεια έμεινε ημιτελής λόγω ελλείψεως χορωδών. Οφείλουμε, παρά ταύτα, για να κάνουμε και την αυτοκριτική μας, να ομολογήσουμε την έλλειψη εκ μέρους τής διοικήσεως τού απαιτούμενου ενδιαφέροντος σ' αυτό τον τομέα, που είχε σαν αποτέλεσμα να μην ασκηθεί η ανάλογη πίεση προς τούς νέους μας για τη δημιουργία παραδοσιακής χορωδιακής ομάδας.

Στο πλαίσιο τής προσπάθειας να διατηρηθεί και να προβληθεί η παράδοσή μας, το Δ.Σ. αποφάσισε να πραγματοποιήσει στις 8 Μαίου (εορτή τού Αγίου Ιωάννου τού Θεολόγου) στην Αττική, πανομοιότυπο πανηγύρι μ' εκείνο που γίνεται στα χωριά μας. Το πρώτο αυτό πανηγύρι έγινε το Μάιο τού '88, στο κτήμα τού φυσιολατρικού Συλλόγου "Ο ΠΑΝ", στο Μάτι Αττικής. Την εκδήλωση αυτή αγκάλιασαν με αγάπη και ενθουσιασμό όλοι οι Κουρουνιώτες και Εγρηγοριανοί τής Αττικής, πολλοί συμπατριώτες μας από άλλα μέρη τής Χίου και πολλοί μη Χιώτες. ΄Ηταν τέτοια η επιτυχία τού πρώτου αυτού πανηγυριού που επαναλήφθηκε με ανάλογη επιτυχία και τα δύο επόμενα χρόνια (Μάιος '89 και Μάιος '90) τής θητείας αυτού τού συμβουλίου και έγινε πλέον θεσμός. Σήμερα μάλιστα είναι η κορυφαία εκδήλωση τού Συλλόγου και έχει καθιερωθεί σαν Πανχιακό πανηγύρι. Ταυτόχρονα με το πανηγύρι τής άνοιξης συνεχίζονται να γίνονται συνεκκλησιασμοί τών μελών μας και αρτοκλασίες στις εορτές τής Μεταμορφώσεως τού Σωτήρος και τού Αγίου Ιωάννου τού Θεολόγου, στις 6 Αυγούστου και στίς 26 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.

Η πρωτοχρονιάτικη παιδική γιορτή τού 1989, γίνεται αφορμή για τήν προβολή και την ανάδειξη τού έργου τού προικισμένου Χιώτη σκηνοθέτη Δήμου Αβδελιώδη. Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο τού '89, στην κινηματογραφική λέσχη Αργυρούπολης, ο Σύλλογος διοργανώνει τήν προβολή τής βραβευμένης ταινείας του, "ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΑΜΕ", που ως γνωστόν αναφέρεται στην διαδικασία συλλογής τής μαστίχας. Στην πρωτοχρονιάτικη γιορτή τού 1990, ο Σύλλογος διοργανώνει στο Πνευματικό Κέντρο τού Δήμου Μοσχάτου παράσταση καραγκιόζη με το θίασο σκιών τού Αθανασίου.

Η πολιτιστική κληρονομιά μας, που καθημερινά χάνεται προβληματίζει κι αυτό το συμβούλιο, όπως είχε προβληματίσει και

Μέρος 7ο Σελίδα: 1 2 3 4

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios