Σύλλογος Κουρουνιωτών - Εγρηγοριανών Χίου

Συλλογικές Μνήμες: Περίοδος ωριμότητας

Μέρος ένατο

Λεγάκη, με μεγάλη συμμετοχή μελών και φίλων τού Συλλόγου. Προγραμματίσθηκε, επίσης, μία εκδρομή στη Λίμνη Βουλιαγμένης (Ηραίου) για τις 11 Ιουλίου 1993, που δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω ελλείψεως συμμετοχών.

Την περίοδο αυτή εκδίδονται δύο ημερολόγια, ένα για το έτος 1994 και ένα για τό έτος 1995. Το δεύτερο, μάλιστα, ήταν προσφορά τής εταιρείας γραφικών τεχνών τών αφών Γιάννη και Σταμάτη Κοτσάτου και Δημητρίου Καρούση. Τα θέματα τους ήταν και πάλι παρμένα από το πραγματικά πλούσιο φωτογραφικό υλικό για τα χωριά μας, που έχει στο αρχείο του ο συγχωριανός μας κ. Τάσος Χριστοφής.

Δύο παιδικές γιορτές πραγματοποιήθηκαν την περίοδο αυτή. Η πρώτη έγινε στις 9 Ιανουαρίου 1994, στο πνευματικό κέντρο τού Δήμου Μοσχάτου, με παράσταση καραγκιόζη και δώρα για τούς μικρούς φίλους τού Συλλόγου, και η δεύτερη στις 8 Ιανουαρίου 1995, στο θέατρο "Διάνα", με θεατρική παράσταση και δώρα για τα παιδιά τών μελών. Στις γιορτές αυτές έγινε, όπως συνηθίζεται, και η κοπή τής βασιλόπιτας.

Αξιόλογο είναι το έργο που γίνεται αυτή την περίοδο και στον πολιτιστικό τομέα. Το χορευτικό τμήμα συνεχίζει τη συστηματική και αθόρυβη δουλειά του πάνω στους παραδοσιακούς χορούς. Συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις τού Συλλόγου και δέχεται προσκλήσεις από πάρα πολλούς άλλους φορείς, τόσες, που αναγκάζεται σε μερικές να απαντά αρνητικά. Απ' όλες τις συμμετοχές να επισημάνουμε αυτή στο πανηγύρι τού Αγίου Ιωάννου τού Θεολόγου στις 26 Σεπτεμβρίου 1993, στα Κουρούνια, και την εμφάνισή τους, στις 29 Ιανουαρίου 1994, για μια ακόμη φορά στις "Χιώτικες Βραδιές", που διοργανώνει το ξενοδοχείο "Χανδρής"στην Αθήνα.

Την περίοδο αυτή γίνονται προσπάθειες να επαναλειτουργήσει η Θεατρική Ομάδα.  Για  το  σκοπό  αυτό  είχε  επιλεγεί να ανεβεί το

έργο τού Δημήτρη Μπόγρη "Φουσκοθαλασσιές". Είχαν γίνει, μάλιστα, αρκετές δοκιμές πάνω σ' αυτό το έργο. Δυστυχώς οι υποχρεώσεις τών μελών τής ομάδας στο χορευτικό τμήμα, οι μαθητικές τους υποχρεώσεις (τα περισσότερα μέλη ήταν μαθητές Λυκείου), σε συνδυασμό με τις δυσκολίες τού έργου δεν επέτρεψαν να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια. Έμεινε, όμως, ως εμπειρία στα παιδιά τής ομάδας, η συμμετοχή τους στο θεατρικό παιχνίδι, η επαφή τους με το κείμενο και το μαγικό κόσμο τού θεάτρου. Παράλληλα με τις πολιτιστικές δραστηριότητές τους, οι νέοι τού Συλλόγου μας επικοινωνούν και στον αθλητικό τομέα, με συναντήσεις στο Αθλητικό Κέντρο Νεότητος τού Αγίου Κοσμά, όπου ασκούνται ποδοσφαιρικά.

Στον τομέα τής διατήρησης και προβολής τής πολιτιστικής παράδοσής μας, γίνονται στις 16 Μαΐου 1993 και στις 29 Μαΐου 1994, στις εγκαταστάσεις τών κατασκηνώσεων τού Δήμου Αθηναίων, στον ΄Αγιο Ανδρέα Αττικής, το πανηγύρι τής άνοιξης τού Συλλόγου μας, με τη συμμετοχή και τού χορευτικού μας τμήματος. Το συμβούλιο τής περιόδου αυτής καταβάλλει προσπάθεια να ξεφύγει η συγκεκριμένη γιορτή από τα περιορισμένα πλαίσια τής παροικίας μας και να γίνει ένα παγχιακό πανηγύρι. Προσπάθεια που στέφεται από επιτυχία, αφού και στις δύο αυτές εκδηλώσεις συμμετέχει πλήθος από Χιώτες τής Αττικής. Ταυτόχρονα γίνονται οι καθιερωμένες αρτοκλασίες στις 6 Αυγούστου και στις 26 Σεπτεμβρίου, στις εορτές τής Μεταμορφώσεως τού Σωτήρος και τού Αγίου Ιωάννου τού Θεολόγου αντίστοιχα.

Σημαντική και αθόρυβη εργασία γίνεται στον οργανωτικό τομέα. Με πρωτοβουλία τού Γενικού Γραμματέα, κ. Φιλίππου Βουρνού, μηχανοργανώνεται η γραμματεία του Συλλόγου, αναπτύσσεται το γραμματειακό τμήμα τών δημοσίων σχέσεων και γίνεται ηλεκτρονική αρχειοθέτηση τού αρχείου τών μελών.

Μέρος 9ο Σελίδα: 1 2 3 4

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios